Over RUGGEDISED

In het project RUGGEDISED werken zes Europese steden samen: Rotterdam, Umeå, Glasgow, Brno, Parma en Gdansk. Het doel van dit project is om de stad klaar te maken voor een duurzame toekomst. Elke stad werkt samen met bedrijven en kennisinstellingen aan nieuwe technieken op een aangewezen plek in hun eigen stad.

Het is belangrijk dat steden zich voorbereiden op veranderingen op het gebied van klimaat, energie, veiligheid, economie, mobiliteit en gezondheid. RUGGEDISED test en implementeert slimme oplossingen op het gebied van energie, transport en digitale technologie.

Rotterdam heeft ervoor gekozen om van Zuid een 'living lab’ te maken, waar momenteel 13 slimme oplossingen worden geïmplementeerd met als doel maximale energie-efficiëntie en CO2-reductie te bereiken.

 

 


 

 

Duurzaam en gasloos Ahoy

Een groot en aansprekend project is het realiseren van een slim thermisch grid en een elektrisch grid op het terrein van Ahoy.  Dat was voor Ahoy de aanleiding om zonnepanelen op de daken van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre en het bestaande Ahoy te leggen. Eneco gaat zorgen dat Ahoy op korte termijn gasloos wordt en dat op Ahoy het grootste zonnedak van Rotterdam komt. Met als belangrijk resultaat een reductie van 1422 ton CO2. Lees meer over dit project.

 

Elektrische bussen en sensoren in afvalcontainers

Ook de inzet van elektrische bussen, en een nieuwe 'slimme’ dienstregeling voor deze elektrische bussen en het gebruik van sensoren in bijvoorbeeld lantarenpalen en afvalcontainers zijn projecten die vallen onder RUGGEDISED Rotterdam.
 

CO2- reductie met 'Nerdalize’

Met het project Nerdalize, uitgevoerd door Eneco, moet de vele energie die Datacenters 'verspillen’ gebruikt worden voor huishoudens, waarmee er een CO2 reductie van 2.000 kg per huishouden per jaar gerealiseerd kan worden. Lees meer over Nerdalize.

 

Van Zuid naar heel Rotterdam

Deze en andere innovatieve technieken die uitgeprobeerd worden op Zuid zullen in de toekomst ook toepasbaar zijn in andere delen van de stad en zelfs ver buiten Rotterdam, zo is de verwachting.

Projectcoördinator RUGGEDISED, Albert Engels: 'Er is een verschil tussen smart city projecten dóén en een smart city zíjn. Het verschil zit 'm in het leggen van verbindingen. Die zorgen ervoor dat één plus één, niet twee maar drie wordt. Dat is dan ook het doel van RUGGEDISED.’

Lees hier meer over de projecten (Engelstalige website).